Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
30 ezer ft felett ingyenes szállítás! 30 ezer ft felett ingyenes szállítás!

Pengénk acéljai, avagy miből készülnek a kedvenceink!

Pengénk acéljai, avagy miből készülnek a kedvenceink

Üdvözlöm önöket!

Ez a bejegyzés, a vásárlóink kérésére készült. Igyekszem, teljes körű bemutatást írni a pengék anyagáról és azok jellemzőiről. Bízom benne, hogy ez a bejegyzés egyszerűbbé fogja tenni a választást és nagy segítség lesz önöknek!1.4034 (Ko13)
Ez az acél típus, világszerte, az egyik legelterjedtebb rozsdamentes acél ami edzhető. Felhasználása igen széles körű.  Orvosi eszközök alkatrészeinek, rugóknak, pengéknek alapanyaga. 13-15%-os krómtartalomhoz párosul egy aránylag alacsony széntartalom ( 0.45%). Egyéb karbidképző ötvözőt ez az acél nem tartalmaz!  Keménységét 55-57 HRC-re lehet edzeni. Ez az acél, hegesztésre sajnos nem alkalmas. Könnyen, gyorsan alakítható, illetve polírozható. Ezek az acélok, magas éltartósággal és kopásállósággal rendelkeznek. Igen jó szívósság és könnyű élezhetőség jellemzi.

1.4116 German Steel
 A KO13 acélhoz hasonlóan azonos széntartalommal és krómtartalommal rendelkezik. Szintén rozsdamentes acél. Ez az acél viszont tartalmaz karbidképző ötvözőket (Mo és V). Ennek köszönhetően, jobb tulajdonságokkal rendelkezik a KO13-nál. Ez az acél éltartásban magasabb pozíciót foglal el . Élezhetősége ugyan az, mint a KO13, könnyen fenhető. Karbidképzőinek köszönhetően, finomabb él is jellemzi.

Inox
Ez az acél tipus is rozsdamentes acél.
(Az "inox" a francia inoxydable szóból ered). Minimum 10,5% krómot tartalmaz, ezért ő  egy acélötvözet. Fokozott rozsdaállósággal bír, a közönséges acéllal szemben. Fő felhasználási területei, ahol az acél rugalmassági és keménységi jellemzőire ugyan úgy van szükség , mint a rozsdaállóságra.

1045-1095 Carbon /Szén acél/
Ezeket a szén acélokat, elsősorban kardokhoz pengéjihez használják. 1095-ös sorozat a legnépszerűbb a késgyártók számára. Megfelelő hőkezelésével, egy nagyon jó kopásálló pengét kapunk. Nagyon jó éltartósággal rendelkezik, és aránylag könnyen élezhető. Negatívuma, hogy elég könnyen rozsdásodik, ezért folyamatos ápolást igényel.

420 / 420J2
Ezekkel az acélokkal az olcsóbb kategóriájú, pénztárca barát kések rendelkeznek. Díszkéseknél, vagy kardoknál előszeretettel alkalmazzák. Negatívuma, hogy ez az acél puha, gyenge és alacsony kopásállósággal rendelkezik. Könnyedén elvesztik az élüket. Viszont, előnyük, hogy ellenállnak a korróziónak és könnyen élezhetőek. Ezek az acélok Jobban bírják a korróziót. "pl. a sós víz"

x55CrMo14
Ez az acél már keményebb, kopásállóbb, erősebb és nehezebben korrodálódik, mint például a 420-as. A max krómtartalma: 15%. Ezt az acélt tükörsimává polírozhatjuk.  Ez az acél önmagában, 0.15% vanádiumot tartalmaz. Ennek köszönhető a jobb éltartás. Ezt az acélt, szinte kizárólag a Svájci Victorinox használja alapanyagaként, olyan termékeknél mint például a svájci bicska.

 420HC
Ez az acél, az egyik legjobban korrózióálló anyag jelenleg. Szén tartalma kevesebb, mint a x55CrMo14-nek. Bár, valamivel több vanádiumot tartalmaz, amitől sokkal jobban tartja az élét. Ez az egyik leggyakrabban használt penge anyag a  jó ár-érték arányú, közép kategóriás,bicskák között. Szinte mondhatni minden szempontból jobbak a 420J2 acélnál.  A rozsdának is jobban ellenállnak, sokkal erősebbek, keményebbek, kopásállóbbak.

440A
Ez a típusú acél a 420HC acél elődje. Igaz a hírneve nem igazán kecsektető, bár közel sem annyira rossz, mint ahogy azt sokan vélik," Ezek az olcsó kategóriájú, piaci kések, amire gondolok". A 420HC-nál picivel jobban kopásállóbb, de nem olyan kemény és a rozsda is előbukkan olykor. Korrózióálló és mondhatni, tűrhető éltartással rendelkezik. Élezése már nem annyira egyszerű, odafigyelést igényel. A jó vizes élező kő, nem árt hozzá.

440C
Ez az acél, majdnem dupla  széntartalommal rendelkezik, mint a 440A-s acél.  Sokkal keményebb és kopásállóbb. Jó éltartás és mondhatni könnyű élezhetőség a jellemzője. Szinte minden kés típusra használják. Hátránya: Szívóssága, nem annyira jó, mint a 440-nek és a 420HC-nak. Továbbá, könnyebben rozsdásodik.

 12C27 Sandvik
Ez az acél, hasonló a 440A-hoz. Ez a rozsdamentes acéllal, gyakran a finn és a norvég kések nél találkozhatunk. Nagy tisztasággal rendelkező acél, ami jó hőkezeléssel kiváló tulajdonsággal rendelkezik. Kiválóan edzhető az acél és jó kopásállóságú, ami pozitívum. A 440C acélhoz képest, rosszabb a kopásállósága, de jobb az éltartás. Igen könnyen fenhető, jól viseli a kis élszöget, önmagában szívós acél. Összességében egy harmonikus ötvözetnek mondható.

8Cr13Mov
Ez az acél az Aus-8 Japán acélnak a Kínai megfelelője. Nagy gyártók is előszeretettel alaklmazzák. A hőkezelés függvényében, picivel jobb éltartást mutatnak. / Például a Spyderco Byrd / modelljei. Nagyon olcsó, jól használható kínai acél. Hasonló, mint az AUS-8, de nem teljesít olyan jól.

AUS-8
Ezt a Japán rozsdamentes acélt, a mindennapi használatra hozták létre. Ár-érték arányban, ez az egyik legjobb választás.  Széntartalma magas és a króm tartalma alacsonyabb. Ezért szívós és korrózióálló. Hőkezeléstől függ milyen lesz az éltartósága. Erre jó példa  a híres Cold Steel vagy a CRKT cég termékei. Szívósabbak, strapabíróbbak. A jellemzőit figyelembe véve, a 440B-hez hasonlítanám.

CPM440V / S60V
Ez egy nagyon erős rozsdamentes acél. A 440C formuláját követi. Szén 2.15%- és vanádium 5.5%- tartalma nagyon magas. Ezt az acélt a Crucible gyártja részecske kohászati folyamattal. A kopásállósága és éltartása nagyon szuper,  viszont nagyon nehéz élezni. Hőkezelése is bonyolult eljárás. Keménységéből csökkentettek, hogy a szívóssága elfogadható szinten maradjon.

154CM / ATS34
 154CM és a japán megfelelője az ATS34 acél majdnem ugyan az. Ezek az acélok a csúcskategóriás bicskák világának a küszöbén vannak. Mondhatni minden "Emerson" bicska 154CM anyagú pengével rendelkezik. Nagyon jó éltartással rendelkeznek. Nem annyira, mint a 440V/S60V . A Benchmade cég, előszeretettel használja ezt az acélt. Határozottan jó az éltartása. Könnyen fenhető, vizes kövekkel. Mindennapos használatra javasolnám. Tulajdonságai a hőkezelés függvényétől változhat. Lehet szívós, mint a (Spyderco), vagy inkább éltartó, mint a Benchmade.

N690CO
Ezt a típusú acélt úgy emlegetik a köztudatban, hogy az "Európai VG-10". Mindennapos használatra az egyik legjobb késacél Európában. Összetételében minimálisan tér el a 440C-től (N695), mégis jobbak a tulajdonságai: fenhetősége, szívóssága és terhelhetősége. A híres Olasz Extrema Ratio cég termékei között találkozhatunk vele. "Tankhámozó" / katonai szlengben / kategória egyaránt készíthető belőle.

 VG-10
Egy felső kategóriás rozsdamentes acél, mely kobaltot tartalmaz. Kizárólag egy Japán cég állítja elő ez a Takefu Special Steel Co.,Ltd. Az anyagot nem adják el, csak a teljesen kész pengét. A kobalt erősebbé teszi. Meglehetősen drága acél, de még így is olcsóbb, pár acél típusnál. A VG-10 anyagú pengékre húzható az egyik legfinomabb él. Szívósabbak és rozsdaállóbbak. Kiemelkedően jó tulajdonságai miatt sok helyen alkalmazzák, de Japán konyhai kések változatait is készítik belőle.

VG-1
A Cold Steel cég saját tulajdonú rozsdamentes acél ötvözete. Összetétele titok. Egy olcsóbb alternatívája a San Mai III acéljuknak. Szívós, jó éltartású acél.

San Mai III
Prémium minőségű rétegzett acél. Három rétegből tevődik össze. Közepe egy magas széntartalmú acél réteg, amelyet alacsonyabb széntartalmú acél rétegek vesznek körül.  Ez igen jó éltartást eredményez a középső rétegnél. A szívósság is megmarad a külső rétegeknek köszönhetően. Ennek az acélnak az összetétele is titok a Cold Steel jóvoltából.

Böhler M390
Rozsdaálló porkohászati acél, nagy tisztaságú, nagyon finom szemcse szerkezetű ötvözet. A Böhler Uddeholm a „microclean” jelzővel illeti. A jéghegy csúcsa a nagyon finom borotva él és a nagyon jó szívóssága ez a tiszta technológia gyümölcse.

CPM154
Összetételében azonos a 154CM-el. Bár az előállítás folyamata eltér. A CPM változatban a karbidok egyenletesebben oszlanak el, és finomabb szemcseszerkezettel rendelkeznek. Kiemelkedő,jó éltartása mellett, fenhető, vizes kövekkel élezhető kategória. Mindennapos használatra tökéletes. Lehet szívós vagy inkább éltartó. Lényegében a 154CM acél továbbfejlesztett változata.

 D2
Ez egy kiváló acél! hidegen feldolgozott, levegőn szilárdított szerszámacél. A fél-rozsdamentes jelzővel illetik, magas króm tartalmának és jó korrózióállóságának köszönhetően.  A D2 szívósabb, mint a prémium rozsdamentes acélok. Nehéz csiszolni, de jól bírja a nagy terhelést.

A2
Ez az acél, króm ötvözetből készült, kiváló levegőn szilárdított, hidegen feldolgozott szerszámacél. Tulajdonságra hasonló a D2-höz. Kopásállóság és szívósság alapján kiváló acél. Keménysége: 58-62 HRC. NEhéz élezni, de jól bírja a terhelést.

Elmax
Svéd porkohászati acél, Uddeholm gyártmány. Nagyon magas ötvözöttségű, munkálása nagyon nehézkes. Az egyik legéltartóbb késekhez használt acél. Szívóssága kielégítő. Exkluzív vadászkések acélja. Számos híres, nagy brand előszeretettel alkalmazza.

RWL-34
Szintén svéd porkohászati acél, Damasteel gyártmány. Évek óta alapanyaga az exkluzív késeknek. Magas ötvözöttség jellemzi, de nem annyira magas mint az Elmax-é. Széntartalma kevesebb. Jobb a megmunkálhatósága és polírozhatósága is. Törésnek jobban ellenáll, szívósabb, de könnyebben fennhető, éltartása alacsonyabb.

CPMS30V
Mindennapos használatra az egyik legjobb választás! Hihetetlenül szívós acél, strapabíró és kopássálló.  Keménysége 58-61 HRC. Hasonlóan a  CPM154-hez, porkohászati előállítással jött létre. Ez az eljárás, finom szemcseszerkezetet kölcsönöz ennek az acélnak. A vanádium karbidok egyenletesen oszlanak el az acél szerkezetében. Kitűnő éltartástú. Élezése elég sok időt vesz igénybe.

CPM S35VN
Ez a Porkohászati acél az egyik kedvencem! Egyes webes források az eredeti S30V ötvözetben levő vanádium arány lecsökkentését (4-ről 3%-ra) hozzák fel, mint legfontosabb érvet. Az S35VN-ben nióbiumot is használnak. Ez a finomítási eljárás karbidképzője. Ennek oka lehet a vanádium árának emelkedése, vagy vegyületei igencsak mérgezőek. De szerintem egyszerű az indok, hogy az S35VN valamivel könnyebben, gyorsabban megmunkálható. Élezése gyerekjáték. A pengénk meg fogja hálálni a törődést.

 CPM420V / S90V
Magas szén és vanádium tartalmú rozsdamentes acél, melyet a Crucible cég  gyárt részecske kohászati folyamattal. Maga a kopásállósága, szívóssága és az éltartása igen extrém. Véleményem szerint, talán a legjobb, a rozsdamentes acélok között. Néhány tulajdonsága hasonló a BG-42 -höz. Nagyon nehéz a csiszolása, élezése és a hőkezelése. S90V acél hátránya az, hogy meglehetősen drága és beszerezni sem egyszerű.

 ZDP-189 / Cowry-X
Ez a rozsdamentes acél az acélok császára! A híres Rockstead cég csak ezzel az alapanyaggal dolgozik. Magas szén és nagyon magas króm tartalommal rendelkezik. Nagyon kemény tud lenni, keményebb, mint az S30V. Kiemelkedően nagy a kopásállósága,  a CPM S90V-hez hasonlítható. Kiválóan edzhető. A szívóssága, éltartása és a korrózióállósága  elég alacsony, könnyebben rozsdásodhat. Elég nehezen csiszolható és élezhető. Sokkal drágább, mint más acélok. Bár egy nagyon egzotikus acél és csak prémium késkészítők használják.  A Cowry-x, hasonló tulajdonsággal bír, mint a ZDP-189.

Bízom benne, érdekesnek és hasznosnak találták a cikkben szereplő információkat. Továbbra is készséggel állunk rendelkezésükre, a legjobb tudásunk és tapasztalatunk szerint. Igyekszünk a segítségükre lenni, a számukra tökéletes társ kiválasztásában!

Az oldal tetejére