Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
30 ezer ft felett ingyenes szállítás! 30 ezer ft felett ingyenes szállítás!

Kés karbantartás: Élezés, fenés

A pengéink általában rozsdamentes acélból, szénacélból vagy kerámiából készülnek.Tehát a fizika törvénye, mint a "súrlódás" ezekre az anyagokra is érvényes. A késünk használat közben, fokozatosan kopik, lepattan, elgörbülhet, kicsorbulhat és folyamatosan tompul a pengénk éle, ami rossz minőségű, egyenetlen vágást eredményez. Az ilyen sorsa jutott pengék rendbehozására született meg a fenés, élezés, elnevezés mint tevékenység! Amikor a késünk pengéje kicsorbult, vagy nagyon elkopott, akkor már élezni kell!

Késeink fenését, néhány ismert anyaggal végezhetjük:

-Acéllal, / Lapos, ovális, kerek /
-Természetes kövekkel/ pl. Arkansas /
-Gyémántszemcsével
-Kerámiával
-Vídiával
-Különféle fém oxidokkal / pl.Cerium oxid /

Gyakorlatilag bármilyen, fent említett "eszközzel" technikával dolgozunk, minden esetben anyagot (jelen esetben acélt ) forgácsolunk, távolítunk el a kés éléről megfelelő szögben! Persze elengedhetetlen egy  kis gyakorlás! Ám rövidesen ahogy kezünk megszokja, mintegy "rögzíti" a szögeket és a helyes mozdulatokat, elérhetjük célunkat,azaz késeink újszerű állapotát!Fenőacél:

Az élkarbantartásának, egyik leggyorsabb, illetve legjobban elterjedt eszköze. Egyszerű, gyors használata révén, villámgyors eredmény jellemzi. A  rendeltetése a késünk penge élének restaurálása. / Itt megjegyezném, hogy az új élt, ezzel nem lehet kialakítani! / A fenőacéllal a kis mértékben kicsorbult élt, állítjuk helyre. Ennél a technikánál fontos a megfelelő szög kiválasztása és a kéz helyes tartása. Ha a késünk minősége közép kategóriás, illetve prémium, akkor a legjobb választás az acél. A jobb minőségű fenőacélokon, merőleges irányban barázdákat láthatunk. Ezek az eszközök biztonságosan használhatóak, a markolat biztonságos kialakításának köszönhetően. Fokozottan figyeljünk, a megfelelő élszögre! Az esetek nagy többségében ez 15-25 fok szokott lenni.


Fenőkő:

A fenőkő régebbi eszköz, mint maga az acél. Sokan a fenésnél a fenőkövet részesítik előnyben. A szamurájkardokat is természetes kövekkel fenték hónapokon keresztül     érdekességképpen: / Néhány ilyen kő ára meghaladhatja, akár az 1 millió forintot is.  / A fenőköveket sok esetben be kell nedvesíteni nagy átlagban vízzel, de van olyan kő amit olajjal kell. Vannak olyan élezőkövek is, melyeket nem kell nedvesíteni! A fenést, minden esetben 2 fázisban kell hogy elvégezzük!!! A  köveket, fenés előtt minimum egy órával kell beáztatni. A nedvességnek köszönhetően, a kő nem kopik olyan gyorsan. A Fenőkőből, több /grit/ szemcsesűrűségű darabot kell használni, ha eredményes élt szeretnénk elérni. A durvább fenőkő /coarse/, alacsonyabb "grit" számmal rendelkezik ez esetben (240-800)grit. Ezeket a köveket, első fázisban kell használni! Az új él kialakítása a szempont. Ezt követően a következő fázisban, a sorjákat, acél szilánkokat távolítjuk el róla, azaz finish-elünk. Ezek a kövek (1000+ grit)-es szemcsesűrűséggel rendelkeznek, ezekből is a legfinomabbak lehetnek 3000 vagy 6000 grites.

Továbbá, számos, híres gyártótól beszerezhetőek kétoldalú fenőkövek. Egyik oldala gyémánt szemcsével, másik oldala kerámiával van ellátva. Ezeknek a köveknek a kialakításának köszönhetően, "társunkat, vagy kedvencünket",igen gyorsan eredeti állapotára tudjuk állítani. Ezek a kövek praktikusak, könnyen és gyorsan hadra lehet őket fogni.

     

Késélező gép:


Ezeket a hasznos élező, csiszoló rendszereket, sok esetben műhelyekben alkalmazzák. Léteznek kicsi / compact / méretekkel rendelkező modellek mint: az amerikai Work Sharp /profi késélező rendszer/. Ezek az élező rendszerek különféle szalagokkal kerülnek ki a gyárból. Általában 3 vagy 5 különféle "grit" szemcsesűrűségűek. Használatuk biztonságos és egyszerű nem igényel szakértelmet. A megfelelő él alakítása közben,akkor eredményes a művelet, ha sorja jelenik meg a másik oldalt. Ha mind a két oldalt megéleztük,akkor átváltunk finomabb szalagokra, amivel finisheljük a munkát.  

Pocket "zseb" élezők:

Az átlag felhasználóknak, igen nagy segítségükre lehetnek a pocket "zseb" élezők. Használatuk igen biztonságos, gyors. Erre a célra találták fel a  Pocket Sharpener-t, a Smith cégtől. Használhatósága szinte minden késtípusra kiváló. Egyik oldala Wolfram-carbidból áll, másik oldala pedig, kerámia. Akár nagyon kemény pengével rendelkező/60HRC+/késekhez, konyhai használatra is ajánljuk!!!


Élező eszközök:

Ezek az eszközök között létezik "fix" állású, vagy automata szögállítású modellek.

Fix állású:

Ezek komplett felszereltségű késélező rendszerek kézi erővel működnek! Jobb és balkezesek egyaránt használhatják. Néhány szeletelő mozdulattal megőrizheti, illetve kialakíthatja kései élességét. Létezik belőlük karbid lapkás, kerámiás, illetve rozsdamentes. Van olyan modell, ami 2 különböző anyaggal van ellátva: Egyik oldala Wolfram-carbid, másik oldala finom kerámia. Akár nagyon kemény késekhez konyhai használatra is ajánlom! Rendszeres használatától élesebbek és tartósabbak lesznek a késeink.

Automata:

Az automata élszögállító élezők, úgy épülnek fel, hogy a készülék lelke két fenőacél-lapka, amelyet egy-egy rugós kar szorít egymáshoz. A két lapka végzi az élezést, amíg a rugós karok a megfelelő élszög beállítását automatikusan elvégzik. Termékeiket biztonság, kényelem, egyszerűség és Jó ár-érték arány jellemzi.

Karbantartás:

Paszta:

A legideálisabb fém-tisztító, a paszta amivel valaha dolgoztam. Könnyedén eltávolítja a felületről a rozsdát és egyéb szennyeződést, mindezt úgy, hogy nem karcol. Végtelenül kiadós, évek óta használom bicskákhoz, kardokhoz, de akár pénz-érmékhez is.

Olaj:

A késeink Megfelelő tisztítása után, a tengelyen és egymáson elforduló alkatrészek olajozása szükséges. Az öregedéssel szemben rendkívül ellenállóak az olajok. Szénacél és rozsdamentes szerszámokhoz egyaránt használható. Kiváló kopás és korrózióvédelmi tulajdonsággal rendelkeznek. Ezek a rendkívül finom olajak, bicskák, fegyverek karbantartásához nélkülözhetetlenek!

Az oldal tetejére